Logo Polskiego Radia
Print

Kulinarne gusta Polaków oczami obcokrajowców

PR dla Zagranicy
Halina Ostas 25.07.2016 15:10
Żurek, bigos, oscypki, pierogi... Te nazwy są znane każdemu Polakowi, ale na pewno też cudzoziemcom, którzy mieszkają w Polsce. Jak obcokrajowcy patrzą na polską kuchnię i kulinarne tradycje Polaków? O tym w audycji Ekspaci mówili szefowie kuchni: Alfredo Boscolo z Włoch i Inessa Kim z Kazachstanu.
Inessa Kim i Alfredo Boscolo Foto: PR24Inessa Kim i Alfredo Boscolo Foto: PR24

Jak podkreślała Inessa Kim, gusta kulinarne Polaków na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat bardzo się zmieniły.

– Polacy dawniej byli bardziej konserwatywni i przywiązani do swojej kuchni narodowej. Obecnie, przez to, że zaczęli więcej podróżować, są bardziej zaciekawieni kuchnią innych regionów świata. W Polsce powstaje coraz więcej lokali z kuchnią włoską, francuską, tajską, koreańską – to świadczy o tym, że Polacy stają się bardziej otwarci na świat – dzieliła się swoimi obserwacjami Inessa Kim.

Alfredo Boscolo zauważył, że Polacy spożywają dużo wędlin i mięsa, a mało warzyw – odwrotnie niż Włosi.

– Wynika to z klimatu – we Włoszech, kiedy jest 35 stopni, nie chce się jeść schabowych czy gorącej zupy. Choć na przykład podobna potrawa do bigosu, a więc kapusta z duszonym mięsem, jest jadana w północnych Włoszech – powiedział gość Polskiego Radia 24.

Audycję prowadziła Żenia Samodelkina.

tags: ekspaci
Print
Copyright © Polskie Radio S.A O nas Kontakt